βιολογικα προϊόντα κατάστημα βιολογικων προϊόντων
 


1. Πιστοποιημένα Βιολογικά Προϊόντα.
- 2. Προϊόντα μεσογειακής διατροφής και ελληνικής προέλευσης. - 3. Βότανα - 4. Υγιεινές διατροφές - 5. Ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών / Ιδιαίτερες  Διατροφικής Δυσανεξίες - 6. Καλλυντικά - 7. Συμπληρώματα Διατροφής / Βιταμίνες - 8. Αιθέρια Έλαια

1. Πιστοποιημένα Βιολογικά Προϊόντα.

  1. παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, 
    φυτοφαρμάκων και ορμονών
  2. είναι γενετικά μη τροποποιημένα
  3. προέρχονται από παραγωγικές μονάδες που σέβονται το περιβάλλον, τα φυτά, τα ζώα
  4. είναι κατά πολύ θρεπτικότερα από τα συμβατικά, ενώ συμβάλουν στη σταδιακή αποτοξίνωση  του οργανισμού και την αποκατάσταση της διατροφικής ισορροπίας
  5. παράγονται σύμφωνα με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής 
    Ένωσης (κανον. ΕΕ 2092/91)
  6. ελέγχονται από εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΔΗΩ, ΒΙΟΕΛΛΑΣ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ, κτλ.)

Η Βιολογική Γεωργία σήμερα δεν είναι απλά μια μέθοδος παραγωγής αλλά αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη ζωή και αναπτύχθηκε ως μια απάντηση στα προβλήματα της συμβατικής βιομηχανοποιημένης γεωργίας. Με τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας αντιμετωπίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της εντατικής εξάντλησης των εδαφών κι αυτό επιτυγχάνεται ιδιαίτερα με τη συστηματική αναβάθμιση της γονιμότητας του εδάφους, την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας και της συνολικής προστασίας των φυσικών πόρων.

top

2. Προϊόντα μεσογειακής διατροφής και ελληνικής προέλευσης.

Μεσογειακή Διατροφή μια διατροφή που προσφέρει υγεία και μακροζωία.

Η Μεσογειακή Διατροφή αντικατοπτρίζει τις τυπικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Μεσογείου. Βασίζεται στην απλή παρασκευή εύγεστων πιάτων χάρη στην ευρεία γκάμα προϊόντων που παράγονται σε αυτές τις χώρες.
Παράλληλα, οι συνταγές της μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις προσωπικές γευστικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου.

Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει εμφανιστεί στο παγκόσμιο προσκήνιο μια ομόφωνη διεθνής επιστημονική άποψη ότι η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου είναι πιο υγιής από τις δυτικές ή τις άφθονες δίαιτες.
Αυτή η ομοφωνία είναι αξιόπιστη επειδή είναι αποτέλεσμα της εργασίας ερευνητών απ’ όλα τα σημεία του κόσμου και είναι ανεξάρτητη από μονάδες βιομηχανικού ενδιαφέροντος ή από οποιαδήποτε χώρα.

Τι ακριβώς είναι η Μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, μερικά πολύ λίγο επεξεργασμένα εποχιακά τρόφιμα και ελάχιστο κρέας. Περιλαμβάνει όμως δύο βασικά συστατικά: το ελαιόλαδο που είναι η κύρια πηγή λίπους και το κρασί.

Η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών γίνεται κυρίως με τη μορφή τυριού ή γιαουρτιού.
Το πιο συνηθισμένο επιδόρπιο είναι τα φρούτα εποχής.
Τα γλυκά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι.

Το κόκκινο κρέας είναι σχεδόν απαγορευμένο και καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες, σε αντίθεση με το κοτόπουλο και το ψάρι που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα.

Τέλος, πολύ συχνή είναι και η κατανάλωση κρασιού (ένα ή δύο ποτήρια κρασί κάθε ημέρα).
Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής (κάντε κλικ για να δείτε την σχετική Φώτο, 90Κb)
H αξία της μεσογειακής διατροφής
Στις αρχές τις δεκαετίας του '60, ξεκίνησε μια έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με στόχο τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών, ανθρώπων από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία). Διήρκεσε 30 χρόνια και πήραν μέρος περίπου 13.000 άτομα ηλικίας 40-59 ετών.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι άνθρωποι που ζούσαν στις μεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο και είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών.
Προσπαθώντας οι επιστήμονες να ανακαλύψουν το μυστικό, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο ιδιαίτερος και φυσικός τρόπος ζωής τους (εργασία στην ύπαιθρο, αυξημένη φυσική δραστηριότητα), αλλά και η απλή και λιτή διατροφή τους, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Μεσογειακή Διατροφή, ήταν η αιτία αυτού του φαινομένου.
Πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο στο περιοδικό New England Journal of Medicine, επιβεβαιώνει ότι η μεσογειακή διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Που κάνει καλό η Μεσογειακή Διατροφή
Με τη Μεσογειακή Διατροφή μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά συνέπεια της στεφανιαίας νόσου της καρδιάς, αφού το λίπος προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο και το ψάρι.

Ερευνητές από τη Νέα Ορλεάνη ανακοίνωσαν ότι, η κατάλληλη διατροφή για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα ή άλλο οξύ καρδιακό, είναι η Μεσογειακή Διατροφή.

Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης, λόγω του ότι ελαττώνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης, της ινσουλίνης και της κακής χοληστερόλης

Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη αποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ταχέος εντέρου.

Οι θετικές επιπτώσεις του λίπους που προέρχεται από το ελαιόλαδο και τα ψάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

Η Μεσογειακή Διατροφή, προστατεύει από την πτώση των εγκεφαλικών λειτουργιών, την απώλεια μνήμης και ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας.

Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Σύγχρονη μελέτη του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου κατέληξε ότι η Μεσογειακή Διατροφή, έχει θετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Νόστιμα και υγιεινά ελληνικά τρόφιμα

Στην Ελλάδα, κάθε κομμάτι γης έχει και διαφορετικό μικρόκλιμα, κι έτσι τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται διαφέρουν μεταξύ τους. Όλα όμως έχουν κάτι κοινό. Είναι εξαιρετικά νόστιμα.

Έτσι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά από άποψη γεύσης τρόφιμα και ποτά: ελιές, ελαιόλαδο, τυριά, γλυκά του κουταλιού, ούζο, κρασί, μέλι, ξύδια, ζυμαρικά, φρούτο-χυμούς, μπαχαρικά, ψάρια.

Με τα προϊόντα αυτά δημιουργούνται διάφορα εκλεκτά φαγητά. Η ελληνική μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζει όλες τις περιοχές της Ελλάδας και η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει κυρίως το συνδυασμό λαδιού και λαχανικών με αποτέλεσμα να αποκτήσει τη φήμη ότι προσφέρει υγεία και μακροζωία.

’λλωστε και ο διάσημος καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ στο βιβλίο του "Πενήντα τρόποι για υγιή καρδιά" είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον ελληνικό τρόπο διατροφής, τον οποίο χαρακτήρισε υγιεινό γιατί περιέχει ελαιόλαδο, κρασί, όσπρια και λαχανικά και ανάφερε ότι η Κρήτη είναι η περιοχή με το μικρότερο ποσοστό καρδιοπαθειών, γεγονός που οφείλεται στην υγιεινή διατροφή.

top

3. Βότανα

Βιολογικά η άγρια , με φαρμακευτικές ιδιότητες
Βότανα και θεραπείες
NA     Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο. Η χλωρίδα κρύβει τα μυστικά της πιο λαμπρής ομορφιάς και υγείας, προτείνοντας για κάθε πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση..
    Το μυστικό της υγείας και της ομορφιάς βρίσκεται καλά κρυμμένο στα βότανα, τα αυτοφυή δηλαδή φυτά και ιδίως αυτά που φυτρώνουν στους καλλιεργημένους αγρούς και χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα για τις διάφορες παθήσεις. Στην ελληνική φύση ευδοκιμούν πλήθος βοτανών που, άλλα με την υπέροχη γεύση και άλλα με το άρωμά τους, μα χαρίζουν ωφέλεια και μας φτιάχνουν τη διάθεση.
    Ας γνωριστούμε - ή ας θυμηθούμε - τα πιο ωφέλιμα από αυτά.
Τίλιο ή Φιλύρα
    Καλλωπιστικό φυτό με μυρωδάτα φύλλα και άνθη με διουρητικές, αντισπασμωδικές, μαλακτικές, καταπραϋντικές, και εφιδρωτικές ιδιότητες. Το ξύλο της φλαμουριάς, χρησιμοποιείται κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών. Ακόμα, το τίλιο προτείνεται κατά της αρτηριοσκλήρωσης, καθώς έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα αγγειακά τοιχώματα, κατά τις ισχιαλγίας, του τετάνου και των φακίδων.
Μολόχα
    Η μολόχα ή αμπελόχα ήταν γνωστή στους Αρχαίους από τους οποίους χρησιμοποιείται τόσο ως φαρμακευτικό όσο και ως λαχανικό.
    Ο Πλίνιος (77 π.Χ.) λέει για τη μολόχα ότι “όποιος καταπίνει κάθε μέρα μισό κύπελλο από τον χυμό της, θα έχει ανοσία σε όλες τις νόσους”...
    Η χρήση της μολόχας στην παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι γνωστή, χάρη στης καταπραϋντικές και μαλακτικές ιδιότητες του φυτού. Είναι διουρητική, ανακουφίζει και θεραπεύει το βήχα, το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
Δυόσμος (Menta viridis)
    Ο δυόσμος απαντάται αυτοφυής σε υγρούς, ορεινούς τόπους αλλά πολλές φορές καλλιεργείται σε κήπους ή γλάστρες για να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική σαν καρύκευμα.
    Όλα τα μέρη του φυτού θεωρούνται φαρμακευτικά και ιδιαίτερα τα φύλλα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων. Θεωρείται φυτό αντισπασμωδικό, χωνευτικό και καταπραϋντικό. Συνιστάται ακόμη σε περιπτώσεις ρευματισμών και τετάνου.
Τσάι του βουνού
    Το γνωστό τσάι του βουνού απαντάται σε όλα τα ελληνικά βουνά αλλά και σε χέρσους τόπους. Είναι πολύ διαδομένο και δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα και απαντά σε αρκετά τοπικά είδη, όπως το τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού, της Πελοποννήσου, του Αγίου Ορους και του Αιγαίου.
    Ήδη από την αρχαιότητα ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό των πληγών και πιστεύεται ότι είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.
    Το τσάι του βουνού έχει πεπτικές , θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Συνιστάται κατά των κρυολογημάτων, των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και του ουροποιητικού συστήματος. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν ακόμη στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις λεγόμενες φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει. Τέλος, το αφέψημα με λεμόνι και μέλι είναι αντισηπτικό και μαλακώνει το λαιμό.
Βασιλικός=Ocimum basilicum
NAΟ γνωστός σε όλους μας βασιλικός (Ώκιμον το βασιλικόν) είναι αρωματικό φυτό των τροπικών χωρών. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όπως αναφέρει ο Διοσκουρίδης. Περιλαμβάνει είδη περίπου από τα οποία μόνο καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Και αυτά είναι ο βασιλικός ο πλατύφυλλος, ο κατσαρός, ο μεγαλόφυλλος και ο μελανόφυλλος.
Αν και οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε το βασιλικό ως καλλωπιστικό φυτό, έχει τέτοιες ιδιότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αφέψημα αλλά και για αιθέριο έλαιο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι πιο γνωστές είναι οι εξής: βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά τους πονοκεφάλους, είναι ιδανικό για προβλήματα μνήμης και τέλος βελτιώνει τις ρυτίδες.
Δενδρολίβανο= Rosmarinus officinalis
Ο Ροσμαρίνος ο φαρμακευτής. Το τσάι του δενδρολίβανου είναι κατά της λιποθυμίας και κατά των ζαλάδων. Σε συνδυασμό μάλιστα με κρασί είναι κατά της αϋπνίας. Θεωρείται ότι καθαρίζει το αίμα και είναι ευεργετικό στα προβλήματα αναπνοής και του άσθματος. Είναι επίσης στομαχικό, τονωτικό, αντισηπτικό και αντιρρευματικό. Με πλύσεις ή μπάνια είναι ευεργετικό του δέρματος.
    Είδος κοινό της Ελληνικής χλωρίδας, γνωστό επίσης ως λασμαρί, δυσομαρίνι και λιβανόδεντρο. Συναντάται στην αρχαία ιατρική υπό μορφή παρασκευάσματος εναντίον του τετάνου, οι δε σπόροι του για τη θεραπεία της παράλυσης.
    Σαν φαρμακευτικό φυτό έχει ιδιότητες τονωτικές και αντισηπτικές. Αποτελεί ιδανική πρόταση για την καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας και των ζαλάδων. Είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο για την αύξηση της προσοχής, γιατί βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου. Στις μέρες μας μελετάται επίσης η συμβολή του στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ αλλά και του διαβήτη.
    Ως καλλυντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή ατμού για βαθύ καθαρισμό του προσώπου και ενίσχυση του δέρματος. Η κομπρέσα από δεντρολίβανο βοηθά τα προσημένα μάτια, ενώ συνιστάται και για τα λιπαρά μαλλιά, καθώς χαρίζει λάμψη, βελτιώνει το σκούρο χρώμα τους και δρα κατά της πιτυρίδας. Για το σώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναζωογονητικό έγχυμα στο μπάνιο, καθώς και για δροσιστικά και αποσμητικά ποδόλουτρα. Εξωτερικά, ως λοσιόν βοηθά ακόμη στην ανάπτυξη των μαλλιών και σταματά την τριχόπτωση ενώ από τα φύλλα και τα άνθη του παράγεται αιθέριο έλαιο χρήσιμο στη φαρμακευτική των αρωματοποιία και την σαπωνοποιία.

Δίκταμνο= Origanum dictamnus
Ορίγανον ο δίκταμνος ή Αμάρακος ο δίκταμνος. Το γνωστό δίκταμνο της Κρήτης που είναι γνωστό και με τα δημώδη ονόματα δίκταμος, δίταμος, έρωντας, αδίχταμος, στοματόχορτο, σταματόχορτο, μαλλιαρό. Πολλά ονόματα, πολλές ιδιότητες. Το δίκταμνο είναι εξαιρετικό ρόφημα, ιδιαίτερα γνωστό για τις αρωματικές αλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Θεωρείται αντισπασμωδικό και τονωτικό. Στην Κρήτη το ονομάζουν και επουλωτικό των θεών, λόγω της επουλωτικής του δράσης.
    Φρύγανο ενδημικό της Κρήτης με φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο με τη μορφή συνήθως του αφεψήματος. Χρησιμοποιείται σαν αντισπασμωδικό, τονωτικό, αντιδιαβητικό και επουλωτικό των πληγών (περιγράφεται έτσι ήδη από την εποχή του Θεόφραστου).

Ευκάλυπτος=Eucalyptus
Το δένδρο αυτό κατάγεται από την Αυστραλία και ήρθε στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα. Στην Ελλάδα το πρώτο δένδρο φυτεύτηκε στο βοτανικό κήπο Αθηνών το 1864 και στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλο το κράτος λόγω των εξυγιαντικών του ιδιοτήτων. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος με αντιπυρετικές ιδιότητες αλλά και για αρωματικά λουτρά. Η χρήση του, είτε ως αφεψήματος, είτε ως αιθέριου ελαίου, είναι κυρίως αντισηπτική, μικροβιοκτόνα, απολυμαντική και βοηθητική για το αναπνευστικό σύστημα.
Θυμάρι= Thymus vulgaris
Θύμος ο κοινός. Η μυρωδιά του μας συντροφεύει συχνά στις εκδρομικές μας εξερευνήσεις αλλά λίγοι από μας γνωρίζουμε πως το θυμάρι είναι τονωτικό και γενικότερα δυναμωτικό. Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, απολυμαντικό, κατευναστικό στη βρογχίτιδα και στον ισχυρό βήχα. Είναι εξαιρετικό σε περιπτώσεις πονόδοντου.
Βακτηριοκτόνο, τονωτικό. Βοηθητικό για αναπνευστικά προβλήματα και σε περιπτώσεις γρίπης.
NAΛεβάντα= Lavandula vera
Το αρωματικό αυτό φυτό είναι κατά του άτακτου βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας. Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί δρα ως χαλαρωτικό. Είναι ιδανικό για τις αϋπνίες και το στρες. Βοηθά τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο.

 

Λουίζα= Aloizia
Η λουίζα ή αλλιώς λεμονόχορτο είναι γνωστή κυρίως λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς λεμονιού που έχει. Αν και το φυτό κατάγεται από την Αμερική, έχει πλήρως εγκλιματιστεί στη χώρα μας. Το αφέψημά του έχει μια πολύ ευχάριστη γεύση και είναι πολύ υγιεινό. Θεωρείται βοηθητικό του αδυνατίσματος, αντιπυρετικό, στομαχικό, τονωτικό αλλά και καταπραϋντικό.
Μαντζουράνα= Οriganum majorana
Το επιστημονικό του όνομα είναι origanum majorana και η καταγωγή του προέρχεται από την Ανατολή και τις μεσογειακές χώρες. Είναι αυτοφυές και το βρίσκουμε κυρίως στα ψηλά οροπέδια.
Για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστό και στους αρχαίους Έλληνες και μάλιστα αναφέρεται από τον Θεόφραστο με το όνομα "αμάρακος ο αείφυλλος" και από τον Διοσκουρίδη ως "σάμψυχο".
Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
Είναι πολύ καλό αναλγητικό σε μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα, στραμπουλήγματα και νευραλγίες. Θεωρείται επίσης έξοχο αντίδοτο στα μικρόβια του τυφοειδούς πυρετού.
NAΜέντα= menta piperata
Η menta piperata είναι η γνωστή σε όλους μας μέντα ή αγριοδύοσμος. Τη συναντάμε σχεδόν παντού εκτός από τις τροπικές χώρες. Στην αρχαιότητα ήταν σε ευρεία χρήση αλλά δεν της αποδίδονταν πάντα οι ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης δεν θεωρούσε ότι έχει καταπραϋντικές ικανότητες, ενώ αντίθετα ο Γαληνός τη συνιστούσε για αυτήν ακριβώς την ιδιότητά της, όπως άλλωστε και ο Πλίνιος, ο οποίος μάλιστα πίστευε ότι είναι και αναισθητικό. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα. Ως αφέψημα ή ως αιθέριο έλαιο είναι καταπληκτικό αναλγητικό, κατά της αϋπνίας και βοηθητικό σε πονοκεφάλους.
    Η μέντα καλλιεργείται τόσο για τις αρωματικές όσο και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Ενδείκνυεται για στομαχικές παθήσεις, χωνευτικές δυσλειτουργίες και ελαττώνει το αίσθημα της ναυτίας. Υποβοηθά την εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και γρίπης. Η χορήγηση μέντας σε αρκετά υψηλές δόσεις λειτουργεί ως αναλγητικό και ηρεμιστικό. Είναι επίσης δροσιστική και έτσι αποτελεί ιδανική λύση για τα δερματικά προβλήματα, τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και την ημικρανία έχει αντιβακτηριακές ικανότητες και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ιδίως της λαρυγγίτιδας.

Σαμπούκος = Sambucus migra
Ο σαμπούκος είναι φυτό πολύ γνωστό στη λαϊκή θεραπευτική. Ενδείκνυται για κρυολογήματα, πνευμονίες και στηθάγχη. Είναι ευεργετικό για πλύσιμο των ματιών αλλά και κατά των πόνων των δοντιών. Περιέχει πολλές βιταμίνες και είναι καθαρτικό του αίματος. Τα μπάνια με σαμπούκο μαλακώνουν το δέρμα, ενώ βοηθά στη μείωση των φακίδων και των ρυτίδων.
Ταραξάκο= Taraxacum officinale
Το ταραξάκο ή αλλιώς δόντι του λιονταριού είναι ένα πολύ γνωστό φυτό, παρ' όλο που η ονομασία του πιθανόν να σας ξενίζει.
Το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε λιβάδια αλλά και στους δρόμους. Το φυτό αυτό έχει εξαιρετικές ιδιότητες: είναι διουρητικό, υπακτικό, αντισκορβουτικό, στομαχικό, τονωτικό αλλά κυρίως καθαριστικό του αίματος. Θεωρείται ιδανικό για τις χρόνιες δερματικές παθήσεις και κατά της χοληστερίνης του αίματος. Από νεότερες έρευνες βρέθηκε ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α και ωφέλιμα για τον οργανισμό άλατα, όπως το φώσφορο και το μαγγάνιο. Μάλιστα η περιεκτικότητά του σε σίδηρο είναι μεγαλύτερη από αυτήν του σπανακιού.
Τσουκνίδα = Urtica dioica
Ούρτικα η δίοικος. Αυτό το παρεξηγημένο φυτό, ίσως λόγω του τσουξίματος που προκαλεί με την αφή, είναι γεμάτο με πολύτιμες ιδιότητες. Είναι αντισπασμωδικό σε περιπτώσεις ρευματισμών και ισχιαλγίας. Είναι ευεργετικό για το αίμα λόγω των πλούσιων συστατικών του , του σιδήρου, του ασβεστίου, του καλίου του νάτριου κ.λπ. Είναι κατά της αναιμίας, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας.
    Το φυτό αυτό είναι γνωστό κυρίως για τον έντονο ερεθισμό που προκαλεί στο δέρμα μόλις την αγγίξει.
    Οι τσουκνίδες φυτρώνουν παντού σε χέρσους τόπους. Οι τρυφερές τσουκνίδες είναι πολύ ωφέλιμες παρασκευασμένες σε πίτα: Τσουκνίδες ωμές μπαίνουν ανάμεσα στα φύλλα, αφού προηγουμένως συμπιεστούν. Η πίτα αυτή (στεγνόπιτα) αποτελεί ταυτόχρονα φαγητό και φάρμακο, καθώς συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι εξάλλου γνωστό πως στην περίοδο της κατοχής αυτή η πίτα είχε βοηθήσει πολλές φτωχές οικογένειες να επιβιώσουν.
    Οι τσουκνίδες είναι ωφέλιμες σε αυτούς που πάσχουν από οξεία και χρόνια νεφρίτιδα. Συνιστάται στους άρρωστους να πίνουν δυο - τρία ποτήρια ζωμό τσουκνίδας, ανάμεικτο με χυμό λεμονιού ημερησίως.
    Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι το αφέψημά της γαι όσους πάσχουν από ίκτερο, παθήσεις της χολής, έλκος του στομάχου, βρογχικές παθήσεις και χρόνιες διάρροιες. Η δυσκοιλιότητα υποχωρεί λίγες μέρες με την εφαρμογή της θεραπείας ενω εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα σημειώνονται και σε ασθενείς με διαβήτη και αρθρίτιδα.
    Ο χυμός της τσουκνίδας φημίζεται για τις αντιαναιμικές τους ιδιότητες.
    Ως καλλυντικό συνιστάται μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό κανονικού δέρματος. Ακόμη ο ατμός της χρησιμοποιείται για βαθύ καθαρισμό του προσώπου.
    Είναι, ακόμη ιδανική για κανονικά μαλλιά, στα οποία δίνει λάμψη και βελτιώνει την ανάπτυξή τους. Χρησιμοποιείστε το αφέψημα της τσουκνίδας στο ξέπλυμα των μαλλιών εναντίον της πιτυρίδας, της τριχόπτωσης και ως τονωτικό.

Φασκόμηλο= Salvia officanalis
Σάλβια η φαρμακευτική ή αλλιώς φασκομηλιά ή αλιφασκιά. Το βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα βουνά και οροπέδια της Ελλάδας. Μάλιστα πολλοί το θεωρούν το ίδιο με το τσάι του βουνού, αλλά το λάθος είναι μεγάλο και σημαντικό, διότι οι ιδιότητές τους διαφέρουν, όπως άλλωστε και η γεύση τους. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι εξαιρετικές.
Είναι ιδιαίτερα τονωτικό λόγω της τανίνης που περιέχει. Είναι καλό φάρμακο κατά της ατονίας του στομάχου και των εντέρων αλλά και απολυμαντικό και αποχρεμπτικό σε περίπτωση κρυολογημάτων. Θεωρείται τονωτικό της μνήμης και καταπολεμά τη νωθρότητα. Το φασκόμηλο είναι ευεργετικό στα μαλλιά και στυπτικό με μάσκα στο πρόσωπο.
    Στην Ελλάδα συναντάται σε πάνω από είκοσι τρία είδη. Ονομάζεται επίσης ελελίφασκος και αλισφακιά. Το φασκόμηλο ήταν γνωστό και στην αρχαιότητα και το αναφέρουν αρχαίοι συγγραφείς, οι οποίοι το εκθείαζαν ιδιαιτέρως. Σαν αφέψημα θεωρείται ανώτερο και από το ευρωπαϊκό τσάι.
    Από τα φύλλα της φασκομηλιάς εξάγονται πολλά αιθέρια έλαια και ρητίνες μετά από γήρανση δίνουν αφέψημα, το φασκόμηλο που είναι τονωτικό καταπραϋντικό για το στομάχι, μαλακτικό του λαιμού και διουρητικό. Βοηθά ακόμη στην καταπολέμηση της ακμής, του κρυολογήματος, των καψιμάτων και των τραυμάτων, του πονοκέφαλου και της ημικρανίας. Χρησιμοποιούμενο εξωτερικά βοηθά για τη θεραπεία των κεντρισμάτων των εντόμων.
    Όμως, το φασκόμηλο, όπως και τα περισσότερα βότανα, δεν έχει μόνο αβλαβείς ιδιότητες. Έτσι λοιπόν, πρέπει να αποφεύγεται από επιληπτικά άτομα, δεδομένου ότι περιέχει θυϊόνη, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις επιληψίας, όπως επίσης και από γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης. Οι μικρές, όμως ποσότητες που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική είναι εντελώς ακίνδυνες.

NAΧαμομήλι= Matricaria chamomilla
Ματρικάρια η χαμομίλλα. Το γνωστό σε όλους μας χαμομήλι έχει πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και μάλιστα με άμεσα αποτελέσματα. Η φύση μάλιστα το ευνόησε ιδιαίτερα στην ανάπτυξή του και στον πολλαπλασιασμό του, δίνοντάς του λιτότητα στις βλαστικές του απαιτήσεις. Έτσι το βρίσκουμε σχεδόν παντού. Το ρόφημά του μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί συνεχώς, χωρίς επιβλαβή επίδραση σε αντίθεση από άλλα φυτά που πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση.
Το χαμομήλι είναι αντισπασμωδικό, στομαχικό, απολυμαντικό, κατά του κρυολογήματος, κατά των κολικών, κατά των ρευματισμών. Είναι επίσης τονωτικό, χωνευτικό, κατά της κράμπας του στομάχου, κατά της ανορεξίας.
Είναι αντισηπτικό, καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, αντιαλλεργικό, βοηθά στην επούλωση πληγών και στις μολύνσεις.
Χρησιμοποιείται ως έγχυμα αλλά και ως αιθέριο έλαιο, χωρίς να παραλείπουμε τη χρήση του στη φαρμακολογία και την κοσμετολογία.
Τα άνθη του χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική και την αρωματοποιία, καθώς και ως αφέψημα που έχει πολύτιμες καταπραϋντικές ιδιότητες και αβλαβείς λιποδιαλυτικές ουσίες κατά της παχυσαρκίας και θεραπευτικές των φλογώσεων του δέρματος.

Συνιστάται για την ομορφιά του προσώπου , για τα μαλλιά, τα μάτια και γενικά για όλο το σώμα. Χρησιμοποιείται ακόμα στην ομοιοπαθητική, ενώ τα δισκία χαμόμηλου ή το αραιωμένο βάμμα μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά που βγάζουν δόντια ή έχουν κολικούς. Το γνήσιο έλαιο χαμομηλιού είναι πολύ ακριβό και έχει βαθύ μπλε χρώμα. Το χαμομήλι έχει επίσης ονομαστεί “γιατρός των φυτών”, γιατί τα ασθενικά φυτά του κήπου δυναμώνουν όταν φυτεύετε γύρω τους χαμομήλι.

top

4. Υγιεινές διατροφές

Πλήρης προϊόντα, ΜΗ Γενετικά, Τροποποιημένα,  Χωρίς πρόσθετα και επεξεργασίες,
Φρέσκα προϊόντα, Νέας Σοδειάς, Υψηλής Α’ ποιότητας, συσκευασμένα και διατηρημένα με διεθνή πρότυπα όπως HACCP.

Προϊόντα ολικής άλεσης ή πλήρη είναι τα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Παρασκευάζονται από αλεύρι προερχόμενο από ολόκληρο τον καρπό (μαζί με το πίτουρο και το φύτρο). Έτσι τα προϊόντα αυτά περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ινών, βιταμινών και μετάλλων οπό εκείνα που παράγονται από αλεύρι, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτουρο... Αλευρά ολικής άλεσης μπορούν να παραχθούν απ' όλα τα δημητριακά, καθώς και από κάποια όσπρια (π.χ. τα ρεβίθια). Περισσότερο χρησιμοποιείται το αλεύρι σίτου για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια κτλ.) και ζυμαρικών. Το ψωμί ολικής άλεσης σίκαλης γίνεται από ένα μέρος αλεύρου σίκαλης και περισσότερο σιτάλευρο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινό και ωφέλιμα, επειδή παρασκευάζονται από αλεύρι προερχόμενο από την άλεση ολόκληρου του καρπού (οσπρίου ή δημητριακού). Τα προϊόντα αυτά διαθέτουν άφθονες φυτικές ίνες, που -ως γνωστόν- διευκολύνουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αποτελώντας έτσι το καλύτερο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, τα άλευρα που προέρχονται από πλήρες σιτάρι (μαζί με πίτουρο και το φύτρο του) περιέχουν φολικό οξύ, βιταμίνες Β6 και Ε, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, στοίχο επεξεργασμένα προϊόντα.
ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Το ψωμί ολικής άλεσης έχει περισσότερες πρωτεΐνες από το άσπρο, τριπλάσιες φυτικές ίνες, περισσότερο σίδηρο και διπλάσια ποσότητα βιταμινών Β1 και Β2. Επίσης, έχει λιγότερα χημικά πρόσθετα, διατηρείται φρέσκο δύο ήμερες, ενώ το άσπρο ψωμί πολύ τελείας είναι αφράτο μόνο για λίγες ώρες. Πιο υγιεινό και ωφέλιμο είναι το ψωμί ολικής άλεσης από σκέτο σιτάρι, καθώς και το πολύπορο, όταν παρασκευάζεται με την απαιτούμενη ποικιλία σπόρων.
Τι είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί;
Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ή “μεταλλαγμένα” όπως συνηθίσαμε να τους λέμε, είναι οι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά με την αφαίρεση ή με την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.
Οι επιστήμονες έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάρουν γονίδια από ζώα και να τα μεταφέρουν σε φυτά, γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι, γονίδια από τον άνθρωπο και να τα προσθέσουν σε μικρόβια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο νέος οργανισμός που θα προέλθει μ΄αυτόν τον τρόπο είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός, ο οποίος δεν θα προέκυπτε ποτέ από φυσικές διαδικασίες.
Σε ποιά τρόφιμα βρίσκονται γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά;
Τα περισσότερα αγαπη΅ένα ΅ας προϊόντα όπως σοκολάτες, ΅πισκότα, σάλτσες, κορν-φλέικς, τσιπς, έτοι΅α γεύ΅ατα, παιδικές τροφές, περιέχουν σόγια, καλα΅πόκι ή παράγωγά τους (όπως λεκιθίνη, φυτικά έλαια, ά΅υλο, γλυκόζη κ.α.) που είναι πιθανό να είναι ΅εταλλαγ΅ένα.
Τα παράγωγα της μεταλλαγμένης σόγιας μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε:
Αλλαντικά: Πρωτεΐνες σόγιας
Ζαχαρωτά - γλυκά: Αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο, λεκιθίνη (Ε322)
Κονσέρβες ψαριού: Σογιέλαιο
Μπισκότα: Σογιέλαιο, αλεύρι σόγιας, λεκιθίνη (Ε322)
Παιδικές τροφές: Πρωτεΐνες σόγιας, σογιέλαιο, μαλτοδεξτρίνη.
Στιγμιαίος καφές: λεκιθίνη (Ε322)
Ψωμί: Αλεύρι σόγιας, πρωτεΐνες σόγιας, λεκιθίνη (Ε322), μονο-διγλυκερίδια (Ε322)
Τα παράγωγα του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε:
Δημητριακά: Καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι καλαμποκιού, άμυλο και νιφάδες καλαμποκιού.
Μαγιονέζες: Καλαμποκέλαιο.
Παιδικές τροφές: Καλαμποκέλαιο, σιμιγδάλι καλαμποκιού.
Φυτικά έλαια: Καλαμποκέλαιο.
Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;
Σήμερα το καλαμπόκι και η σόγια είναι δύο από τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες στη βιομηχανία των τροφίμων. Περισσότερα από 30.000 συσκευασμένα τρόφιμα, δηλαδή πάνω από το 60% των τροφίμων, περιέχουν παράγωγα σόγιας ή καλαμποκιού.
Από τις 18 Απριλίου του 2004, οι παραγωγοί τροφί΅ων είναι υποχρεω΅ένοι να αναγράφουν στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων τους αν περιέχουν ή προέρχονται από ΅εταλλαγ΅ένους οργανισ΅ούς. Στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα αυτή η νομοθεσία και ελάχιστοι παραγωγοί τροφίμων αναγράφουν στον κατάλογο των συστατικών του προϊόντος π.χ. τη φράση «παράγεται από γενετικά τροποποιημένη σόγια ή καλαμπόκι». Επιπλέον στα ραφιναρισμένα έλαια (π.χ. σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φυτικά έλαια) δεν είναι ανιχνεύσιμη η μετάλλαξη στο τελικό προϊόν και έτσι ξεφεύγουν «νομίμως» από τον κανόνα σήμανσης.
Το ΅εγαλύτερο πρόβλη΅α ό΅ως εντοπίζεται στα προϊόντα που δε θα φέρουν σή΅ανση (όπως γάλα, αυγά, κρέας, ψάρια κ.λ.π.), αν και για την παραγωγή τους είναιπολύ πιθανό να έχουν χρησι΅οποιηθεί ΅εταλλαγ΅ένες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, το 80% της σόγιας και του καλα΅ποκιού που ειγάγεται χρησι΅οποιείται σε ζωοτροφές και ση΅αντικό ΅έρος του είναι ΅εταλλαγ΅ένο.
Προσοχή λοιπόν: το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκο΅ικά προϊόντα και τα ψάρια ιχθυοτροφείου δε θα φέρουν σή΅ανση!
Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία μας από την κατανάλωση των μεταλλαγμένων τροφίμων;
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στην έκθεσή του στις 5 Ιουνίου του 2001 σχετικά με τους κινδύνους των μεταλλαγμένων στην υγεία, επισημαίνει ότι «υπάρχουν λίγες αλλά ενδεικτικές έρευνες που υποδηλώνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της πρόκλησης αλλεργιών, της αύξησης της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά ή της παραγωγής τοξικών ουσιών εξαιτίας των μεταλλαγμένων οργανισμών».
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μελέτες γύρω από την ασφάλεια των μεταλλαγμένων είναι υπερβολικά ανεπαρκείς.
Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι το κυριότερο πρόβλημα των μεταλλαγμένων φυτών είναι ότι φέρουν γονίδια που αυξάνουν την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Αυτά τα γονίδια μπορούν να περάσουν μέσα σε παθογόνα μικρόβια και να τα καταστήσουν απρόσβλητα στα αντιβιοτικά.
Δηλαδή η κατανάλωση των ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ τροφών από τον άνθρωπο ή από τα ζώα, υπονομεύει σοβαρά των θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου.
Και να μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας εισάγουμε περίπου 450.000 τόνους σόγιας και αντίστοιχες ποσότητες καλαμποκιού ετησίως. Περίπου το 80% της εισαγόμενης σόγιας και καλαμποκιού καταλήγουν κάθε χρόνο σε ζωοτροφές και ιχθυοτρόφες και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή σογιέλαιου και καλαμποκέλαιου.
Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για ΚΑΘΑΡΑ ΡΑΦΙΑ από μεταλλαγμένα τρόφιμα στα καταστήματα διατροφής.
Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον;
Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων φυτών στο περιβάλλον είναι πολλοί και μεγάλοι. Μέσω της γύρης μπορούν να μεταφερθούν γονίδια στα φυτά των γύρω καλλιεργειών, αλλά και σε άγρια φυτικά είδη (γενετική μόλυνση), προκαλώντας απρόβλεπτα φαινόμενα. Από επιστημονικές έρευνες βρέθηκε λ.χ. ότι η γύρη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας. Με τα μεταλλαγμένα φυτά διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία και ακυρώνεται κάθε προσπάθεια γειτονικής βιοκαλλιέργειας ή συμβατικής καλλιέργειας με μη μεταλλαγμένα φυτά.
Μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα σε αρκετά είδη ζιζανίων, να κυριαρχήσουν νέα είδη, άλλα να υποχωρήσουν ή να εξαφανιστούν και έτσι να υπάρξει μια πλήρης φυσική απορύθμιση.
Το ίδιο ισχύει για τα ψάρια και τα θηλαστικά. Είναι πολύ πιθανό κάποια από τα μεταλλαγμένα είδη να κυριαρχήσουν σε βάρος των φυσικών ειδών, τα οποία θα εξαφανιστούν. Η ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ είναι εμφανής.
Το πιό σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιμη. Γιατί εδώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια διαδικασία απόσυρσης. Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί έτσι και απελευθερωθούν στο περιβάλλον δεν μπορούν ποτέ να ανακληθούν.
Ποιόν αλήθεια εξυπηρετούν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;
Τα ψιλά γράμματα (που δεν είναι καθόλου ψιλά)
Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι η αυξημένη απόδοση των μεταλλαγμένων, το μικρότερο κόστος καλλιέργειας και η αντοχή τους σε δύσκολες συνθήκες, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πείνας στον τρίτο κόσμο και θα προσφέρουν φτηνότερη τροφή στα φτωχά κοινωνικά στρώματα. 'Ομως:
1. Γνωρίζουμε όλοι ότι το πρόβλημα της πείνας των λαών του Τρίτου κόσμου δεν οφείλεται στη έλλειψη των τροφίμων, αλλά είναι το αποτέλεσμα της ληστρικής εκμετάλλευσης των χωρών αυτών από τον λεγόμενο «πολιτισμένο» και «ανεπτυγμένο» κόσμο. Είναι η συνέπεια της άνισης κατανομής του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα και τα τεράστια χρέη του Τρίτου κόσμου.
Η απάντηση στην πείνα των χωρών αυτών δεν είναι τα μεταλλαγμένα αλλά η ενθάρρυνση της γεωργικής αυτάρκειας σε αρμονία με τις τοπικές πολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αυτόνομη οικονομική ευημερία των χωρών αυτών χωρίς αποικιοκράτες και χωρίς προστάτες.
2. Με την παραγωγή και κυκλοφορία των μεταλλαγμένων επιχειρείται ο παγκόσμιος έλεγχος της διατροφής από μια μικρή ομάδα πολυεθνικών εταιρειών. Η απειλή της εξαφάνισης των μικρών ανεξάρτητων γεωργικών μονάδων είναι εμφανής. Η κατοχύρωση (πατεντάρισμα) των νέων προϊόντων, των φυτών και των ζώων, δίνει στις εταιρείες αυτές το δικαίωμα της αποκλειστικής παραγωγής, αναπαραγωγής και εμπορίας. Μην ξεχνάμε ότι η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αντέχει στα ζιζανιοκτόνα, κατασκευάζεται και πωλείται από την ίδια εταιρεία (την Μονσάντο) που κατασκευάζει το αντίστοιχο ζιζανιοκτόνο.
Η διατροφή από συστατικό της ίδιας της ζωής μπορεί να γίνει δυνάστης της μέσα από τις πολυεθνικές εταιρείες της διατροφής, οι οποίες σταδιακά ελέγχουν τους διεθνείς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις των κρατών, τα ερευνητικά ιδρύματα τα οικονομικά κέντρα.
Κατά συνέπεια το ζήτημα των μεταλλαγμένων αφορά όχι μόνον στην υγεία του σώματος και του περιβάλλοντος, αλλά και στην υγεία της οικονομίας και τη δημοκρατία.
Τα 10 βήματα για να διώξουμε τα μεταλλαγμένα.
1. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες ΅ε τα ψιλά γρά΅΅ατα. Αν δείτε κάποιο ΅εταλλαγ΅ένο προϊόν, ση΅ειώστε τα στοιχεία του (τη ΅άρκα, το όνο΅α του παραγωγού, τη διεύθυνση του σούπερ-΅άρκετ και την η΅ερο΅ηνία που εντοπίσατε το προϊόν).
2. Επικοινωνήστε ΅ε τον προϊστά΅ενο του σούπερ-΅άρκετ και απαιτήστε να ΅ην ε΅πορεύονται ΅εταλλαγ΅ένα προϊόντα.
3. Αν αγοράσετε κατά λάθος ένα ΅εταλλαγ΅ένο προϊόν, επιστρέψτε το και ζητήστε την αντικατάστασή του από ΅η ΅εταλλαγ΅ένο.
4. Επικοινωνήστε ΅ε τη βιο΅ηχανία τροφί΅ων και δια΅αρτυρηθείτε. Συνήθως, στις συσκευασίες των προϊόντων αναγράφεται η γρα΅΅ή χωρίς χρέωση για τους καταναλωτές και η διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας. Χρησι΅οποιείστε τα!
5. Υποστηρίξτε τους βιοκαλλιεργητές και τους αγρότες που αντιτίθενται ενεργά στην καλλιέργεια των ΅εταλλαγ΅ένων. Τα προϊόντα τους κυκλοφορούν ήδη σε δεκάδες καταστή΅ατα και σούπερ-΅άρκετ.
6. Ενη΅ερώστε συγγενείς, φίλους και γνωστούς σας για τη ΅εγαλύτερη κινητοποίηση που έγινε ποτέ ενάντια στα ΅εταλλαγ΅ένα και προτρέψτε τους να δράσουν.
Ειδικά για τα ζωικά προϊόντα:
7. Απαιτήστε (από τις βιο΅ηχανίες τροφί΅ων και τα σούπερ-΅άρκετ), τα αυγά, το γάλα, το κρέας, να παράγονται χωρίς τη χρήση ΅εταλλαγ΅ένων ζωοτροφών. Και σε αυτή την περίπτωση, στις συσκευασίες αναγράφεται η γρα΅΅ή χωρίς χρέωση για τους καταναλωτές και η διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας.
8. Απαιτήστε από τις βιο΅ηχανίες παραγωγής ζωικών προϊόντων (γαλακτοκο΅ικά, κρέας, αυγά) να ελέγχουν το σύνολο των ζωοτροφών που χρησι΅οποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων τους.
Προσοχή: Ακό΅α και αν καθαρίσου΅ε από τα ΅εταλλαγ΅ένα συστατικά όλα τα προϊόντα, η ΅εταλλαγ΅ένη σόγια και το ΅εταλλαγ΅ένο καλα΅πόκι θα συνεχίσουν να καταλήγουν στις ζωοτροφές. Η κινητοποίησή σας ειδικά για τα ζωικά προϊόντα είναι απαραίτητη για να απαλλαγού΅ε οριστικά από τα ΅εταλλαγ΅ένα!
9. Σε κάθε περίπτωση, ενη΅ερώστε τους φορείς που αγωνίζονται ενάντια στα μεταλλαγμένα, όπως η Greenpeace για τα αποτελέσ΅ατα της δράσης σας ΅έσω e-mail στο gpgreece@diala.greenpeace.org ΅έσω fax στο 210 38 04 008, ταχυδρο΅ικά στη διεύθυνση
Ζωοδόχου Πηγής 52γ, Αθήνα, 10681, τηλεφωνικά στο Δίκτυο Καταναλωτών: 210 38 38 990
10. Επισκέπτεστε τακτικά τον Οδηγό Αγοράς της Greenpeace στο διαδίκτυο από διεύθυνση www.greenpeace.gr για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στην ελληνική αγορά. Χρησιμοποιήστε τον δικτυακό αυτό τόπο για ενημέρωση, όπως και άλλους σχετικούς δικτυακούς τόπους: www.metallagmena-stop.org και www.ecocrete.gr
Πως μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία μας.
Τα δύο τελευταία χρόνια, μεγάλες και μικρές βιομηχανίες τροφίμων κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης ενάντια στα μεταλλαγμένα, έχουν αρχίσει να προμηθεύονται πρώτες ύλες που είναι απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Ακόμη, μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, έχουν ανακοινώσει δημοσίως ότι χρησιμοποιούν ζωοτροφές που δεν περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς. Το ίδιο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και από πολλές βιομηχανίες στην Ελλάδα.
Πολύ σημαντικό είναι πως πάνω από 40 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας (και όλη η Κρήτη) έχουν πάρει απόφαση να μην επιτρέψουν την διακίνηση και καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ας ενώσουμε όλοι μαζί την αγοράστική μας δύναμη για να μην υπάρχουν μεταλλαγμένα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων.
Να απαιτήσουμε να στα΅ατήσουν οι εισαγωγές ΅εταλλαγ΅ένων στη χώρα ΅ας και να αποθαρρυνθεί κάθε προσπάθεια καλλιέργειας μεταλλαγμένων φυτών.
Η δράση μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να στείλουμε ένα ΅ήνυ΅α στους παραγωγούς τροφί΅ων ότι τα ΅εταλλαγ΅ένα δεν έχουν κα΅ία θέση στην αγορά. Μόνο αν δράσου΅ε όλοι ΅αζί ΅πορού΅ε να εξασφαλίσου΅ε ένα ΅έλλον ελεύθερο από ΅εταλλαγ΅ένα!

Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΑ ΡΑΦΙΑ Λέμε ΝΑΙ στην ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων. ΝΑΙ στην προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

top

5. Ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών / Ιδιαίτερες  Διατροφικής Δυσανεξίες

Εγκριμένα Χορτοφαγικά, Χωρίς Γλουτένη,

Οι χορτοφάγοι, οι vegetarian, έγιναν γνωστοί στη χώρα μας στα μέσα της δεκαετίας του '60, ως μια ακόμη εκκεντρική συνήθεια της επανάστασης των παιδιών των λουλουδιών. Στην πραγματικότητα όμως η χορτοφαγία είναι μια εξαιρετικά παλιά τακτική, τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός, ενώ πέρα από εφήμερες μόδες που κατά καιρούς έρχονται στο προσκήνιο αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση διατροφής.
Οι πρώτοι συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι επέλεξαν αυτό τον τρόπο ζωής για καθαρά θρησκευτικούς λόγους. Στους ορθόδοξους ινδουιστές, για παράδειγμα, η χορτοφαγία είναι καθήκον. Αλλά και πολλές άλλες θρησκείες πρέσβευαν τη μη κατανάλωση ζωικής προέλευσης τροφής. Μαϊμουδίζοντας αυτές τις αρχαίες συνήθειες και εκμεταλλευόμενες τη μόδα των vegetarian, αρκετές σύγχρονες αιρέσεις και παραθρησκευτικές σέκτες έχουν αναγάγει τη χορτοφαγία σε φιλοσοφία και την τηρούν αυστηρότατα.
NAΗ φυτοφαγία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους 
( http://www.vegetariantimes.com/links/index.html ). Κάποιοι απλώς δεν τρώνε κρέας, ενώ άλλοι αρνούνται να φάνε οποιοδήποτε προϊόν ζωικής προέλευσης, όπως τυρί, αβγό ή ακόμα και γάλα. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει ένα εκλεκτικό εμπάργκο στο κρέας, όπως, για παράδειγμα, κάποιοι "χορτοφάγοι" δεν αγγίζουν το κρέας, εκτός αν είναι κοτόπουλο! Σε πιο φανατικές περιπτώσεις και για να μην αδικήσουν, προς όφελος των θηλαστικών και των πτηνών, τις υπόλοιπες ομοταξίες του ζωικού βασιλείου, από το διαιτολόγιο έχουν αποκλειστεί από μαρίδες και στρείδια μέχρι ψαρόσουπα και αχινοί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που στις μέρες μας ασκούν τη χορτοφαγία και δεν το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους, έχουν επιλέξει αυτό το μοντέλο διατροφής είτε διότι πιστεύουν ότι είναι σαφώς υγιεινότερο είτε γιατί είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στη σφαγή και κακοποίηση των ζώων.
Ο άνθρωπος έχει απόλυτη ανάγκη από μια ομάδα διαφορετικών θρεπτικών συστατικών ( http://vegsoc. wellington.net. nz/IRONNET.HTM ). Τα φυτά απλώς δεν μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα εκείνα που χρειάζεται. Η ενέργεια που εξοικονομούμε από τα ζωικά λίπη δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα φυτικό προϊόν. Επίσης, οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν χαρακτηριστεί υψηλής ποιότητας σε σχέση με τις φυτικές. Πράγματι, όσοι τρέφονται αποκλειστικά με φυτικής προέλευσης τροφή είναι αναγκασμένοι να καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε απόλυτους αριθμούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ενέργεια αλλά και τη σωστή τροφοδοσία σε πρωτεΐνες. Να αναφέρουμε εδώ ότι οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τους μύκητες (π.χ., μανιτάρια) είναι σαφώς πλουσιότερες από αυτές των φυτών 
  NAΕίναι η υγεία των χορτοφάγων πιο τρωτή και ευαίσθητη από αυτή των υπόλοιπων ανθρώπων; Η απάντηση είναι όχι σε θεωρητικό επίπεδο. Ακόμα και αν απέχει κάποιος από κάθε είδος ζωικής τροφής (ακόμα και από τα αβγά ή το γάλα), μπορεί να πάρει τα ουσιώδη θρεπτικά συστατικά τρεφόμενος με αποκλειστικά φυτικής προέλευσης γεύματα. Θα πρέπει όμως να επιλέξει με μεγάλη προσοχή τις τροφές που θα καταναλώνει και να καταρτίσει ένα προσεγμένο και αυστηρό διαιτολόγιο που θα τηρείται απαρέγκλιτα. Ακόμη και στην ιδεατή αυτή περίπτωση όμως υπάρχουν ουσίες που αναγκαστικά θα λείψουν από τον οργανισμό. Τέτοια είναι η βιταμίνη Β12, την οποία παίρνουμε σχεδόν εξ ολοκλήρου από ζωικές τροφές. Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να εμπλουτίσουν τη δίαιτά τους με ειδικά συμπληρώματα που παράγονται συνθετικά.
Η μεγάλη ηλικία του Λέοντος Τολστόι και του George Bernard Shaw, και οι δύο φανατικοί πολέμιοι του κρέατος, είναι ένα επιχείρημα που συχνά επιστρατεύεται για να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν καθόλου αρνητικές συνέπειες από τη χορτοφαγία ( http://www.veg.org/veg/People/famveg.html ). Αξίζει, εφόσον αναφέραμε τον Shaw, να θυμηθούμε λιγάκι τη δική του ιστορία περί διατροφής. Σταμάτησε να τρώει κρέας στα 25 του και μέχρι τα 94, οπότε και πέθανε, δεν παρέβη ποτέ αυτό τον κανόνα. Συνήθιζε να λέει πως έγινε χορτοφάγος, διότι "ένας άνθρωπος με τη δική μου πνευματικότητα δεν μπορεί να τρώει πτώματα"!
 Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου.  Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μία αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις.
 Θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει συνέπεια την επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου σε κανονική κατάσταση και τον έλεγχο της πάθησης.

Στην αρχή αυτό είναι κάτι που τρομάζει, αλλά είναι τόσες οι εναλλακτικές τροφές και διατροφικές συνήθειες που υπάρχουν σήμερα που τελικά καταλήγει σε μια καλή οργάνωση της δίαιτας χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις και εξαναγκασμούς.

top

6. Καλλυντικά
Φυσικά καλλυντικά πιστοποιημένα από Γερμανικές και Ιταλικές Οργανώσεις
Καλλυντικά που δεν περιέχουν Πετρέλαιο

1. Οι πρώτες ύλες που λαμβάνονται από τις εγκαταστάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, πρώτες ύλες που λαμβάνονται από τις εγκαταστάσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν από:
- ελεγχόμενη βιολογική καλλιέργεια, που λαμβάνουν την ποιότητα και η διαθεσιμότητα υπόψη,
ή - ελεγχόμενες βιολογικές άγριες συλλογές

2. ζωική προστασία –
Καμία ζωική δοκιμή δεν μπορεί να εκτελεσθεί ή να ανατεθεί πότε τα τελικά προϊόντα κατασκευάζονται, αναπτύσσονται ή εξετάζονται. –
- Είναι απαγορευμένο για να χρησιμοποιήσει τις πρώτες ύλες που λαμβάνονται από τα νεκρά σπονδυλωτά (π.χ. spermaceti, έλαιο τερραπινών, έλαιο βιζόν, λίπος μαρμοτών, ζωικά λίπη, ζωικό κολλαγόνο ή ζωντανά κύτταρα).

3. Οι πρώτες ύλες με την περιορισμένη χρήση για την παραγωγή των φυσικών καλλυντικών, αυτό είναι επιτρεπόμενες να χρησιμοποιήσουν τα συστατικά που εξάγονται μέσω της υδρόλυσης, hydrogenation, esterification, transesterification ή άλλων σχισιμάτων και condensations από τα ακόλουθα φυσικά υλικά:
- λίπη, έλαια και κεριά
- λεκιθίνες
- lanolin
- monosaccharides, ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες
- πρωτεΐνες  
4. Απαγορεύεται
- οργανικές-συνθετικές χρωστικές ουσίες - organic-synthetic dyes
- συνθετικά αρώματα  -  synthetic fragrances
- ethoxylised raw materials
- σιλικόνες -  silicones
- παραφίνη και άλλα πετρελαιοειδή  -  paraffin and other petroleum products

5. Απαγορεύεται η χρήση ραδιενεργός ακτινοβολία για να απολυμάνει τις οργανικές πρώτες ύλες και τα ολοκληρωμένα καλλυντικά προϊόντα

6. Σαφή και ενεργή αντίθεση με προϊόντα προερχόμενα οπό γενετικά Μεταλλαγμένα φυτά η ζώα.

top

7. Συμπληρώματα Διατροφής / Βιταμίνες

Για ειδικές διατροφικές αγωγές και συγκεκριμένες διατροφική έλλειψης , υψηλής ποιότητας Χωρίς χημικά πρόσθετα
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ειδικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεμονωμένα ή συνδυαζόμενα συστατικά και ουσίες που, στη "φυσική τους μορφή", εμπεριέχονται σε διάφορες τροφές ή φυτά. Τα προϊόντα αυτά, αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία για να πάρουν την τελική τους μορφή, με την οποία διατίθενται στην κατανάλωση, χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της διατροφής, αν κι εφόσον η διατροφή αυτή δεν είναι επαρκής ή οι ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καλύψει μία "φυσιολογική" διατροφή (Aμερικανική Ιατρική Εταιρία, 1994). Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, τα συμπληρώματα απλά συμπληρώνουν τη διατροφή μας - δεν αντικαθιστούν τις τροφές, δεν αποτελούν υποκατάστατό τους και δεν έχουν "μαγικές", θεραπευτικές ή άλλες, ιδιότητες.
Οι αθλητές που εμπλέκονται σε προπόνηση με βάρη και επιδιώκουν την αύξηση της μυϊκής μάζας τους, καθώς και οι αθλητές αντοχής χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τη συνιστώμενη κατά τη διαιτητική πρόσληψη, για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το ισοζύγιο πρωτεΐνης, ειδικά όταν η ενεργειακή πρόσληψη δεν είναι επαρκής για να καλύψει την ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση.
Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι υποκατάστατα τροφίμων υψηλής πρωτεϊνικής σύστασης, που είναι ήδη διαθέσιμα στη δίαιτα. Στην ουσία όμως η πρωτεΐνη που περιέχεται σε αυτά τα συμπληρώματα προέρχεται από φυσικές πηγές όπως γάλα, αυγά και σόγια.
Τα Συμπληρώματα διατροφής σκευάσματα βοτάνων είναι υψηλής ισχύος, 100% αγνά και δεν έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία. Παρασκευάζονται από άγρια φυτά ή από καλλιέργειες χωρίς χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.

Ginseng :
Η ρίζα ginseng χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ασία. Υπάρχουν πάνω από 20 φυτά που ονομάζονται ginseng , τα οποία έχουν ποικίλες επιδράσεις, παρεμφερείς των διεγερτικών, δεδομένου ότι μειώνουν την κόπωση. Επίσης θεωρείται ότι το ginseng δρα ευεργετικά στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Guarana :
H Guarana είναι ένα είδος καφεΐνης, που συχνά βρίσκεται σε συμπληρώματα διατροφής και βοτάνων. Αναφέρεται ότι η Guarana περιέχει έως και 5% καφεΐνη, ενώ άλλες πηγές καφεΐνης, όπως ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα περιέχουν περίπου 1-4%. είναι γνωστό ότι η guarana ίσως διαθέτει μια πιο παρατεταμένη διεγερτική επίδραση σε σύγκριση με άλλα φυτά που περιέχουν καφεΐνη.

top

8. Αιθέρια Έλαια

Μεγάλη επιλογή 100% Φυσικά και αγνά αρώματα-θεραπευτικά αιθέρια  Έλαια

top

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2004 ALLABOUTNATURE - WEB DESIGN & HOSTING EXENTRIC